donderdag 18 juli 2019
Subsidie voor de Geffense kerk
Subsidie voor de Geffense kerk

Brabantse subsidie voor kerk Geffen

Geffen, 3 februari 2018 –  Belangrijk bezoek op zaterdag voor de Maria Magdalenakerk in Geffen.  Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant  kwam met een delegatie langs, met goed nieuws: de kerk  ontvangt een subsidie van 237.190 euro voor restauratie en instandhouding.

Dolgelukkig is Harry Peters met de beschikking. De voorzitter van de restauratiecommissie neemt de beschikking met een brede glimlach in ontvangst. “We hebben het twee keer eerder geprobeerd, en gelukkig is drie keer scheepsrecht.”

Volle pastorie
In een volle pastorie luisteren een stuk of tien vrijwilligers hoe hij vertelt dat met het geld de klokkenstoel gerestaureerd gaat worden. En dat is inderdaad hard nodig, blijkt als het gezelschap even later de toren in klimt en de klokken bekijkt. De klokkenstoel, de stellage waar de klokken inhangen, is er slecht aan toe. Het hout is rot, en op sommige plekken zijn er hele happen uit.

Tien Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van brouwerij de Gecroonde Bel in Oosterhout (272.847 euro)  en Fort Altena in Werkendam (400.000 euro). Zeven andere monumenten ontvingen de beschikking per post. 

Identiteit
De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (248.204 euro) , de Grote Kerk in Breda  (217.972 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.  

Daken
De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn de Bartholomeuskerk in Waspik (400.000 euro), het Klooster Oude Dijk in Tilburg (325.628 euro), de stuwen Peelkanaal (in de Peel-Raamstelling, 400.000 euro), Vredelust in Tilburg (400.000 euro) en De Wamberg in Berlicum (201.207 euro). Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor restauratie en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen. 


Posted on woensdag 7 maart 2018 (Archive on maandag 30 april 2018)
Posted by Diny  Contributed by Diny
Terug    

Privacybeleid  |  Gebruiksovereenkomst                Van der Doelen Automatisering | Creativos
Copyright 2009 - 2013 Parochie H. Maria Magdalena Geffen